Lojistik Faaliyetleri Nelerdir?

Lojistik Faaliyetleri Nelerdir?

Lojistik Faaliyetleri Nelerdir?

Lojistik faaliyetleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Gelen Nakliye
  • Giden Nakliye
  • Depolama
  • Filo Yönetimi
  • Sipariş Karşılama
  • Envanter Yönetimi
  • Malzeme Elleçleme
  • Talep Planlaması

Bazı lojistik firmaları bu faaliyetlerin tümünü birden yürüterek hizmet verirken bazı firmalar ise sadece konu bazlı hizmet verebilir. Lojistik faaliyetlerinin süreçleri ve hizmetleri şu şekilde detaylandırılabilir.

Gelen Nakliye

Malzemelerin veya söz konusu malların bir tedarikçiden bir firmaya yönelik hareketidir. Bu malzemelerin sevkiyatı, uygun şekilde depolanması ve dağıtılması gibi faaliyetler de içerebilir. Bazı durumlarda bu faaliyet envanter takibi ile malzemelerin tedarikçiden teslim alınması ve karşı tarafa teslim edilmesini de kapsayabilir.

Giden Nakliye

Giden nakliye, kullanıma hazır ürünlerin bir firmadan son kullanıcılarına veya müşterilerine akışını ifade eder. Giden nakliye faaliyetine dağıtım kanalları ve müşteri hizmetleri dâhildir. Örneğin; bir müşteri siparişinde öncelikle envanterden ilgili ürünün stok durumu kontrol edilir. Sipariş edilen ürünün stoku varsa ürün paketlenir ve müşteriye teslim edilmek üzere depoya gönderilir.

Depolama

Envantere konu olan ürünlerin ve bilgilerin belirli fiziki özelliklere sahip bir alan veya bina içerisinde saklanması depolama olarak adlandırılır. Fiziki malları olan her işletme için depolama gereklidir. Depolamada dikkat edilmesi gereken en önemli aşama sınıflandırmadır. Doğru şekilde yapılan sınıflandırma, aktarımı yapılacak ürün ya da ürünlerin kolay bir şekilde bulunmasına ve nakliye edilmeye hazır hale getirilmesine olanak sağlar. Doğru sınıflandırma ayrıca işletmelere kolay stok takibi imkanı da sunar. Stoklarını doğru şekilde takip edebilen bir işletme doğru strateji üretme konusunda avantaj sahibi olur.

Filo Yönetimi

Filo yönetimi; nakliye için kullanılan hava, kara ve deniz taşıtlarının yönetimini ifade eder. Filo yönetimi bu araçların finansmanı, kiralanması, ruhsatları, araç bakımı, tedarik zincir yönetimi ve kaza yönetimi gibi işlevleri kapsar.

Sipariş Karşılama

Sipariş karşılama faaliyeti; malların depolanması, sipariş edilen ürünlerin paketlenmesi ve müşterilere teslim edilmesini kapsar. Depolama yapmaya müsait olan firmalar sipariş karşılama faaliyetini kendi bünyesinde gerçekleştirebilir. Deposu olmayan veya bu süreç için zaman ayırmak veya personel istihdam etmek istemeyen işletmeler sadece bu hizmeti satın alabilir.

Envanter Yönetimi

Envanter; bir firmanın kar elde etmek amacı ile satmayı planladığı ürünleri ve malları ifade eder. Envanter yönetimi, tedarik zincirinde kritik bir bileşendir. Bir firmanın üretim tesisinden satış noktasına kadar olan tüm süreçlerinin takip edildiği envanter yönetiminde temel amaç doğru mallara sahip olmaktır.

Malzeme Elleçleme

Malzeme elleçleme, depolama alanı içerisinde bulunan ürünlerin ve malların hareketidir. Manuel, otomatik ya da yarı otomatik şekilde işleyen sistemin ve aynı zamanda ekipmanların kullanılmasını içerir. Üretim aşamasından dağıtım aşamasına kadar olan süreçte ürünlerin depolanması, kontrol edilmesi ve korunması önemlidir.

Talep Planlaması

Söz konusu ürünlerin güvenli ve hızlı şekilde teslim edilebilmesini sağlayabilmek için talebi tahmin etme sürecine talep planlaması denir. Talep planlamasının etkili şekilde yapılması şirket gelirlerini olumlu şekilde etkiler. Talep planlaması yapan kişilerin talepleri etkileyen iç ve dış faktörleri dikkatli bir şekilde inceleyerek takip etmesi gerekir. Haberler, işgücü sorunları, hava durumu ve doğal afetler talepleri etkileyebilen faktörler arasındadır. Bu faktörlerin takip edilmesi önemlidir.

Bir yanıt yazın

Son Yorumlar

Görüntülenecek bir yorum yok.